Covidvaccinatie


Voor ongeveer 2 miljoen mensen in Vlaanderen is een vaccinatie tegen COVID-19 en griep dit najaar aanbevolen. Zij zullen via hun arts, apotheker of thuisverpleegkundige gevaccineerd kunnen worden. Ook wie werkt in de zorg wordt aanbevolen zich te laten vaccineren.


Covid- en griepvaccinatie - najaar 2023
Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.  
Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningenzwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. 
Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Waarom vaccineren tegen covid en griep dit najaar?
Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren.
In de herfst- en wintermaanden zullen er immers weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. 
Het is belangrijk om je te laten vaccineren: 
  • Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden. 
 
Vaccinatie: voor wie?
Voor ongeveer 2 miljoen mensen in Vlaanderen is zijn vaccinaties tegen griep en covid dit najaar (september-oktober) aanbevolen. Het gaat o.a. om iedereen vanaf 65-jaar, zwangere of verzwakte personen en wie werkt in de zorg. 

Voor wie zijn vaccins tegen griep en covid aanbevolen?

Vaccinatie: kostprijs
Het covid vaccin is gratis, het griepvaccin niet. Meer over de prijs van de vaccins en de toediening ervan:

Vaccinatie: waar?
Vaccinatie tegen griep en covid kan gebeuren via uw huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige. Het is belangrijk op voorhand je vaccinatiemoment vast te leggen. In sommige gevallen zal de vaccinatie georganiseerd worden door de arbeidsgeneeskundige dienst of zorginstelling waar je verblijft. 

Waar laten vaccineren tegen covid en griep?

Vaccinatie: FAQ

Veelgestelde vragen over covid- en griepvaccinatie

Vaccinatie: wanneer?
Covid- en griepvaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst, voor er meer besmettingen met die ziektes de ronde doen
Voor griep en covid zijn er aparte vaccins, die eventueel gelijktijdig kunnen toegediend worden. 

Wanneer vaccineren?

Over de vaccins
Vanaf 12 jaar gebeurt vaccinatie tegen COVID-19 meestal met een mRNa-vaccin (Pfizer of Moderna). Voor griep wordt het vaccin elk jaar aangepast aan de verwachte griepvarianten.

Meer over vaccins tegen covid en griep

Covid: symptomen, besmetting en behandeling
Covid-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2. Het virus ondergaat regelmatig genetische wijzigingen (mutaties), waardoor er varianten ontstaan.  

Meer over covid-19

Griep: symptomen, besmetting en behandeling
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Een droge hoest, hoofd- en keelpijn, koorts, spierpijn en koude rillingen zijn de belangrijkste ziekteverschijnselen.

Meer over griep

4 tips om luchtweginfecties te voorkomen
Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

  1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
  2. Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent. 
  3. Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
  4. Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.
Adviezen Hoge Gezondheidsraad
COVID-19: Vaccinatiestrategie 2023-2024 voor de Belgische bevolking 
Vaccinatie seizoensgebonden griep: winterseizoen 2023-2024